Atrofia zrakového nervu. ktorí čelili?

Naše zdravie. Fórum pre adoptívnych rodičov „V rodine!“

  • Nezodpovedané témy
  • Aktívne témy
  • Verzia SearchMobile

Atrofia zrakového nervu. ktorí čelili?

Moderátor: Catena

  • Chod na stranu:

Príspevok od liliya »11. júna 2016 15:29

Správa angličtina »11. júna 2016, 15:34

Budem sa prihlásiť na odber vašej Temky. Teraz sa pozeráme na dievča s čiastočnou atrofiou nervov jedného oka plus mikrofrofál plus hyperopia. A čo je príčinou atrofie u chlapca, čo si nepovedal? retinopatia?

Odoslané po 1 minúte 22 sekúnd:
Pokiaľ viem, predpovede závisia od príčiny atrofie

Príspevok od liliya »11. júna 2016 15:37 pm

Príspevok od MarinaZ »11. júna 2016 15:53

Veľmi odpoveď. Veľmi často sa vyskytuje atrofia zrakového nervu v dôsledku poškodenia centrálneho nervového systému.
Je potrebné pochopiť stupeň porážky. Môže to byť menšie, ale diagnóza bude stále.
V budúcnosti to fyzioterapia stimuluje.

Odoslané po 1 minúte 42 sekúnd:
Táto diagnóza siaha od „nič hrozného“ po „úplnú slepotu“. Závisí to od stupňa poškodenia. Vo vašom prípade, ak vidí, skôr prvý.

Atrofia očného nervu

Komentáre používateľov

Závisí od ostrosti zraku. Ak je vyšší ako 0,2, potom všeobecný vzdelávací program. Ak je hodnota 0,2 a nižšia, považujú sa za zrakovo postihnutých a je lepšie študovať podľa príslušného vzdelávacieho programu (4.1 FSES). Teraz hovorím o školákoch. Baňa chodí na strednú školu, ale študuje podľa upraveného programu 4.1. Existujú učebnice s veľkou tlačou, je tu typhlopedagóga. Dôvodom je iba to, že v našom meste neexistuje špeciálna škola pre zrakovo postihnuté deti. K dispozícii je ďalšia, ktorá sa dá dosiahnuť za 2,5 hodiny. Alebo internátnu školu. Ani jeden, ani to mi nevyhovuje.

A kde získate učebnice s takýmto typom písma alebo sú uvedené v škole? Po dobu troch rokov lekári sami nepoznajú ostrosť zraku, obrázky v knihe je možné vidieť, ak si priblížite telefón, stále máme nystagmus

Vydali sa všetky učebnice v škole.

je korigovaná elektrickou stimuláciou

PASN je iný. Stáva sa, že to nemôže stimulovať žiadna stimulácia. Zachránilo by sa to, čo je...

bolo to tak, koľko sú neuróny postihnuté a atrofia, je to v mozgu, ale môžu sa zotaviť, nikto nám nedal žiadne záruky, ale my sme boli neustále liečení, elektrostimulácia, viac ako jeden chod, synaptofór, pilulky, akupunktúra, osteopat, a boli tu, povedzme, dobrí ľudia s magickým efektom, mali sme obe oči. Bolo možné sa úplne zotaviť!

Koľko rokov je vaše dieťa a kedy ste začali robiť? Moje tri roky, bolo nám povedané iba o elektrostimulácii, chceme to urobiť, pretože je tiež malou doktorkou, je to ťažké s ňou

sme starší a nejde o vrodený výrez, ale čím menšie je dieťa, tým väčšie šance na úspech, všeobecne, prúdy často pomáhajú sooooooo, videli sme viackrát, nielen na príklade dieťaťa. Urob to! Určite pomôže! Je potrebný kompetentný lekár! Obrátili sme sa na niekoľko, vrátane veľmi dobrého chirurga, ktorý tiež povedal, že to bude musieť urobiť všetko v kurzoch na ďalší rok a ak by nedošlo k žiadnej zmene, potom by operácia bola, ale naša dynamika okamžite pokračovala

Boli sme v Moskve v Petrohrade v Ufe všade, kde hovoria to isté, máme vrodenú dobre, nenechám sa pustiť z rúk, v spoločnosti detí, ktoré ako obyčajné dieťa priblíži hračky

veľa šťastia! Mozog je tak zložitá vec, stále existuje šanca, že neuróny môžu prinútiť prúdy pracovať

Som za teba skutočne šťastný. Nepodarilo sa nám to ani trochu vylepšiť, aj keď sa na elektrickú stimuláciu použili aj iné typy stimulácie. A to všetko v kurzoch a niekoľko rokov... Disky sú také bledé, že, ako hovorí náš ošetrujúci lekár, musí rozlišovať iba svetlo a tmu, ale stále niečo vidí.

prepáčte deti! Musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, som bol pripravený presunúť hory kvôli svojmu synovi! V našom meste nie sú vôbec žiadni odborníci, ale existuje toľko ambícií, každý deň sme jazdili viac ako 100 km a späť, aby sme túto stimuláciu vykonali, museli sme si vyžiadať synaptofór, ale kancelária nefunguje, máme to funkčné! Môj syn, vo všeobecnosti, obe oči išli za nosom, nešiel bez nálepky

Elektrostimulácia očí

Elektrická stimulácia očí je účinný fyzioterapeutický postup zameraný na obnovenie videnia elektrickou stimuláciou nervového a svalového tkaniva. Je to moderná technika, ktorá pri terapeutickom a preventívnom kurze nespôsobuje nepohodlie. V lekárskej praxi sa elektrostimulácia úspešne používa takmer 30 rokov..

Vzhľadom na to, že ľudské oči dobre reagujú na svetelné žiarenie, odborníci sa aktívne uchyľujú k takej fyzioterapeutickej metóde, aby obnovili normálne fungovanie vizuálneho systému..

Pomocou vplyvu prúdu sa postupne stabilizuje prenos impulzov pozdĺž nervových zakončení do svalu. Na konci terapie pomocou elektrickej stimulácie u pacientov dochádza k zníženiu tonusu očných svalov a k zlepšeniu pohody..

Ako táto metóda funguje?

Elektrická a fotostimulácia

Pod tlakom na očné svaly sa zlepšuje prenos nervových a svalových impulzov. To umožňuje dosiahnuť normálny stav svalového tonusu. Účinok na zrakový nerv a sietnicu zvyšuje počet štrukturálnych spojení v mozgu a vytvára silnú a trvalú spätnú väzbu. Na rôznych vrstvách vizuálneho systému sa znižuje počet neurónov v „zamrznutej“ polohe. Nervové zakončenie sa prebudí, v týlnej kôre sa vytvorí ohnisko.

Pod vplyvom svetelného elektrického prúdu začne metabolizmus lepšie fungovať, čo vedie k obnoveniu procesu obnovy buniek vizuálneho systému..

Elektrická stimulácia prispieva k urýchleniu metabolizmu, aktivácii neurónov, vďaka čomu sa zlepší prenos informácií z orgánov videnia do mozgu.

V bunkách sa tiež aktivujú väzby medzi kolagénom a proteínom, zlepšuje sa metabolizmus buniek, čo pomáha urýchľovať transport prvkov cez ne a stabilizuje sa ich výživa. Paralelne s tým začína lokálny a systémový obeh, čo má pozitívny vplyv aj na výživu očných tkanív..

Po prvé, účinok elektrickej stimulácie ovplyvňuje fungovanie ciliárneho svalu, ktorý je zodpovedný za zaostrenie obrazu na sietnici, ako aj za celkový stav tyčiniek a šišiek. Pozorujú sa zmeny vo fungovaní neurónov systému zrakových orgánov. Na úrovni vnútornej výstelky oka ide o prebudenie funkčne potlačených zložiek, obnovenie metabolizmu živín. Na úrovni nervových zakončení sa zvyšuje priepustnosť nervových tkanív.

Ako funguje elektrická stimulácia?

Elektrická stimulácia neignoruje subkortikálne centrá. Po preskúmaní názorov väčšiny odborníkov môžeme hovoriť o neexistencii závislosti medzi výsledkom stimulácie, povahe choroby zrakových orgánov a priamej závislosti výsledkov od počiatočného stavu videnia. Tieto stanoviská naznačujú, že pre rôzne typy porúch zrakových orgánov existuje „univerzálny“ plán stanovenia práce vizuálnych divízií a všeobecných prvkov progresie chorôb zrakových orgánov, od ktorého vplyvu závisí počiatočný výsledok stimulácie..

Medzi možnými mechanizmami elektrickej stimulácie je možné zvoliť reorganizáciu fungovania zrakových orgánov, ktorá je zameraná na zvýšenie účinnosti vzájomného prepojenia neurónov a na vytvorenie stavu, ktorý je vlastný oftalmologickému štandardu..

Elektrická stimulácia prispieva k urýchleniu metabolizmu, aktivácii neurónov, vďaka čomu sa zlepší prenos informácií z orgánov videnia do mozgu.

Ďalšou teóriou je reflexológia. Jeho podstata spočíva v účinku na vizuálny systém prostredníctvom biologicky aktívnych bodov používaných v akupunktúre. Pri experimentálnej elektrickej stimulácii aktívnych bodov v režime, ktorý neprispieva k vzniku fosfénu, bola odhalená šanca na zlepšenie fungovania zrakových orgánov u pacientov s patologiou sietnice..

Okrem toho nie je vyvrátená pravdepodobnosť dopadu na zrak normalizáciou somatického postavenia v dôsledku aktivácie dúhovky, kde podľa predstaviteľov iridológie existuje projekcia ľudských orgánov..

Označenia postupu

Ak je to uvedené, elektrostimulácia sa môže predpísať pre dospelých aj pre deti. V prípade možných očných ochorení nie je výsledok stimulácie rovnaký a závisí od 2 hlavných faktorov: vekovej kategórie pacienta a trvania patológie..

Poznámka! U detí mladších ako osem rokov je predpísaná elektrostimulácia pod podmienkou, že dieťa je psychologicky pripravené na liečbu (problém sa diskutuje s rodičmi individuálne).

U malých detí by sa elektrická stimulácia mala vykonávať s mimoriadnou opatrnosťou a iba so súhlasom rodičov.

Choroby, pri ktorých bola potvrdená účinnosť elektrickej stimulácie:

  • krátkozrakosť;
  • klamná krátkozrakosť - porucha očných svalov, ktorá vedie k nepresnému videniu vecí nachádzajúcich sa v rôznych vzdialenostiach od očí;
  • nedostatočná výživa optických vlákien;
  • astenopia - únava očí alebo nepríjemné pocity, ktoré sa rýchlo vyskytujú v dôsledku činnosti orgánov zrakového systému;
  • presbyopia (hyperopia súvisiaca s vekom). Zmeny lomu očí, ktoré sa vyskytujú s vekom, sa dajú pozorovať už po 45 rokoch. Pri čítaní malej tlače sa prejavujú vo forme ťažkostí pri pohľade na malé predmety v okolí;
  • amblyopia - oslabenie zraku, ktoré sa nezmení objektívmi a okuliarmi;
  • preventívne opatrenia pre ľudí, ktorí sa pravidelne zapájajú do práce a ktoré si vyžadujú namáhanie očí;
  • pravidelné namáhanie očí počas dlhej práce na počítači. Možno to pozorovať u 55 - 80% ľudí, ktorí trávia veľa času pri počítači. Dochádza k zníženiu presnosti videnia, objaveniu sa „hmly“ v očiach, oslabeniu schopnosti vidieť veci v rôznych vzdialenostiach, rozdvojeniu objektov, bolesti pri pohybe žiakov, páleniu a suchu očí, šilhaniu pri pohľade na jasné svetlo, vzniku falošnej krátkozrakosti;
  • degeneratívne poškodenie sietnice;

Periférna chorioretinálna dystrofia sietnice (PCRD)

  • škúlenie;
  • visiace viečka;
  • retinitis pigmentosa je dedičné ochorenie sietnice. Prejavuje sa nerovnomerným uvoľňovaním pigmentu po obvode sietnice, poklesom poľa a presnosťou videnia, oslabením videnia pri súmraku;
  • vrodené ochorenie prvkov vizuálneho systému;
  • šedý zákal.

Existuje veľa náznakov ES očí

kontraindikácie

Elektrická stimulácia nemusí byť pre každého. Má kontraindikácie, ktoré musí špecialista určiť v čase vyšetrenia. Spravidla hovoríme o konkrétnych chorobách alebo stavoch:

  • tehotenstva a laktácie;
  • epilepsie;
  • zhubné nádory;
  • riziko mozgového krvácania;
  • zápalové a / alebo infekčné choroby postihujúce oko alebo celé telo ako celok.

Tehotenstvo je jednou z hlavných kontraindikácií takéhoto postupu.

Ak sa zistí niečo z vyššie uvedeného, ​​oftalmológ predpíše iný priebeh liečby. Kontraindikácie môžu byť tiež dočasné alebo pravidelné..

Účinnosť postupu:

Elektrická stimulácia zlepšuje videnie

Ako je predpísaná elektrostimulácia očí?

Na identifikáciu indikácií pre terapiu je vhodné dohodnúť si stretnutie s lekárom.

Elektrická stimulácia je predpísaná podľa výsledkov lekárskeho vyšetrenia a pri absencii akýchkoľvek kontraindikácií, ktoré má postup. Echobiometria sa spravidla vykonáva vopred.

Ako funguje elektrická stimulácia?

Počas procedúry sa používa špeciálny prístroj - mikroprocesorový oftalmický elektrostimulátor.

Poznámka! Na identifikáciu jednotlivých charakteristík, ktoré je potrebné vziať do úvahy pri vykonávaní elektrostimulačného postupu u konkrétneho pacienta, je vhodné vopred vykonať vyšetrenie..

Keď sa určia charakteristiky každého pacienta, s ktorým sa musí elektrostimulátor vyrovnať, jeden z jeho senzorov musí byť pripevnený k pacientovej ruke a druhý musí byť pripevnený k viečku..

Celý stimulačný proces netrvá dlhšie ako 15 minút. Pacient nepociťuje bolesť a nepohodlie, môže pozorovať len blikajúce svetlo. Tento postup sa musí vykonávať každý deň osobitne pre každé oko. Lekári najčastejšie používajú elektrostimulátory „Fosfen“ a „Fosfen-M“.

Elektrostimulátory "Fosfen" a "Fosfen M"

Normálne trvanie liečebného cyklu

Priebeh elektrickej stimulácie trvá 1 až 2 týždne. Toto obdobie je spôsobené potrebou vytvorenia určitého stavu zotrvačnosti v mozgu - stabilného, ​​schopného udržať životne dôležitú činnosť buniek nervového tkaniva, ktoré sa podieľajú na smerovaní, prenose a vnímaní impulzov vysielaných orgánom videnia bez pomoci stimulátora. Dokonca aj bez riadnej starostlivosti sa vo vizuálnom systéme pacienta vytvorí „rezerva stability“ po dobu asi 6 mesiacov. Implementácia pravidelných postupov pre elektrickú stimuláciu prispieva nielen k doplneniu rezervy, ale aj k významnému zlepšeniu výsledkov dosiahnutých v prvom kurze..

Liečebný cyklus zvyčajne trvá jeden až dva týždne

Účinnosť elektrickej stimulácie

Vzhľadom na pozorovania rôznych oftalmológov je možné poznamenať, že pozitívne zmeny po prvom priebehu stimulácie sa vyskytujú u 30 - 95% pacientov a vzhľadom na zložitosť ochorenia zrakových orgánov môžu pretrvávať 6 až 24 mesiacov..

Existuje niekoľko ochorení, pri ktorých sa vyžaduje ES na jednorazové ošetrenie:

  • neúplná atrofia zrakového systému po poškodení kraniálnej oblasti v dôsledku toxických lézií optického kanála. Pozitívny výsledok sa dosiahne v 70% prípadov;
  • amblyopia u detí. Požadovaný účinok sa dosiahne v 65 - 80% prípadov;
  • vrodená čiastočná a post-neuritická atrofia. Výsledok u 80% pacientov.

Výsledky postupu sa môžu líšiť v závislosti od počiatočného stavu orgánu videnia.

Zlepšenie vizuálnej presnosti po stimulácii je ovplyvnené primárnym stavom videnia. Ak je na začiatku zraková ostrosť 0,1, pozoruje sa zvýšenie o 0,1 až 0,2. Vo veľmi zriedkavých prípadoch (1% pacientov) je po jednom zákroku viditeľné výrazné zlepšenie videnia..

Primárne videnie je dôležité

Pri pôvodne neuspokojivých ukazovateľoch videnia je zvýšenie presnosti videnia takmer nepostrehnuteľné - 0,001 - 0,004. S týmito ukazovateľmi:

  • prvá stimulácia má pozitívny účinok iba v 30% prípadov;
  • druhý kurz ES je účinný 37%;
  • tretí je účinný u 45% pacientov;
  • štvrtý má pozitívny výsledok u 48% pacientov;
  • piaty dáva dobré výsledky v 75% prípadov.

Dynamika kvality funkcií vizuálneho systému po niekoľkých liečebných cykloch má vlnovitý charakter..

Účinnejšie výsledky možno získať po niekoľkých kurzoch ES

V nasledujúcej tabuľke sú uvedené výsledky liečby rôznych očných patológií pomocou elektrickej stimulácie..

patológiePripomienky (počet prípadov)Zlepšenie situácie (počet prípadov)Bez účinku (počet prípadov)Zhoršenie (počet prípadov)
Atrofia očného nervu322930
Degenerácia pigmentu sietnicešestnásť880
Makulárna degenerácia12desať20
šedý zákal23devätnásť40
presbyopie15štrnásť10
škúlenie6420

Každých šesť mesiacov pred uskutočnením ďalšieho liečebného cyklu sa pozoruje mierny pokles v predchádzajúcom dosiahnutom výsledku, ktorý však neklesne do pôvodného stavu. Indikátory ukončenia ES sú: zastavenie zmien zrakovej ostrosti pred a po liečbe a v období medzi cyklami; pravidelné zmeny ostrosti zraku v rámci rovnakých limitov.

Vedľajšie účinky

Vedľajšie negatívne a pozitívne výsledky:

  • stabilizácia spánku a vitality;
  • stabilizácia menštruácie u žien;
  • návrat chuti do jedla;
  • výskyt krátkodobých bolestí hlavy;
  • slabá ospalosť;
  • s psychologickým potlačením potencie u mužov - jeho obnova;
  • normalizácia emočného pozadia.

Môžu sa vyskytnúť niektoré vedľajšie účinky, ale väčšina z nich je pozitívna

závery

V priebehu praxe dosiahli odborníci významné pozitívne výsledky elektrickej stimulácie rôznych ľudských orgánov. Podľa recenzií poskytujú použité metódy vynikajúce liečebné výsledky v oblasti oftalmológie. K dispozícii je stimulácia zrakových orgánov aktuálnymi pulzmi pre dospelých a deti. Pri tejto metóde neexistujú bolesti a nepohodlie, ktoré umožňujú použitie ES pri liečbe patologických stavov oka a na ďalšie preventívne opatrenia..

Atrofia očného nervu

Vyhľadávanie vo fóre
pokročilé vyhľadávanie
Nájsť všetky poďakované príspevky
Vyhľadávanie v denníku
pokročilé vyhľadávanie
Chod na stranu.
Strana 1 z 212>
Rameyka
Prezrieť profil
Nájsť všetky príspevky od Rameyka

Ak sa PASN vyvinul v dôsledku vaskulárnych lézií, potom už nemožno povedať, že osoba bola predtým absolútne zdravá..
Podľa údajov z literatúry je najúčinnejšou kombináciou liekov, fyzioterapie a chirurgickej liečby. Je však potrebné dôkladnejšie komunikovať s lekárom, ktorý vás a vašu situáciu uvidí osobne a samozrejme, ktorý má skúsenosti s výberom takejto liečby..

A čo beznádej - v porovnávacích štúdiách je to najvyššie percento pozitívnej dynamiky pri liečení drog v skupine pacientov s PRN cievnej etiológie.

innereye
Prezrieť profil
Nájsť všetky príspevky od innereye

Ak sa PASN vyvinul v dôsledku vaskulárnych lézií, potom už nemožno povedať, že osoba bola predtým absolútne zdravá..
Podľa údajov z literatúry je najúčinnejšou kombináciou liekov, fyzioterapie a chirurgickej liečby. Je však potrebné dôkladnejšie komunikovať s lekárom, ktorý vás a vašu situáciu uvidí osobne a samozrejme, ktorý má skúsenosti s výberom takejto liečby..

A čo beznádej - v porovnávacích štúdiách je to najvyššie percento pozitívnej dynamiky pri liečení drog v skupine pacientov s PRN cievnej etiológie.

Rameyka
Prezrieť profil
Nájsť všetky príspevky od Rameyka

[Odkazy sú k dispozícii iba registrovaným používateľom]
[Odkazy sú k dispozícii iba registrovaným používateľom]
[Odkazy sú k dispozícii iba registrovaným používateľom]

Ak sa týmto informáciám nedá veriť, budem rád vedieť.

innereye
Prezrieť profil
Nájsť všetky príspevky od innereye
AmuRRR
Prezrieť profil
Nájsť všetky príspevky od AmuRRR

Hmm. Naznačujete, že RMZh možno zaradiť na rovnakú úroveň ako noviny ako Pravda? A spolu so všetkými autormi, ktorí sú tam zverejnení?
Nájdete podobné porovnanie pre E.S. Novikova? No, podľa mňa, zlepšenie vzdelania

Mimochodom, ako by ste odpovedali na otázku, ktorú položil topicstarter?

innereye
Prezrieť profil
Nájsť všetky príspevky od innereye
Podľa literatúry je najúčinnejšou kombináciou liekovej, fyzioterapeutickej a chirurgickej liečby.
očný lekár
Prezrieť profil
Nájsť všetky príspevky od očného lekára
Wow. Čo by sa teda malo zachovať? Neuložené vízie?! Stabilné poškodenie?

Ak je diagnóza správna a je to presne atrofia optických nervov, liečba prispieva len k zachovaniu vizuálnych funkcií na rovnakej úrovni. Pri atrofii zrakového nervu odumierajú gangliové bunky sietnice z axónov, z ktorých pozostáva optický nerv. Prostredníctvom týchto axónov vstupuje informácia z oka do mozgu. V súčasnosti neexistujú žiadne (a ani sa neočakávajú) v blízkej budúcnosti techniky, ktoré dokážu obnoviť gangliové bunky a pestovať ich axóny z sietnice prostredníctvom optického nervu, chiasmu, optického traktu do tela laterálneho genikulátu..

A čo beznádej - v porovnávacích štúdiách je to najvyššie percento pozitívnej dynamiky pri liečení drog v skupine pacientov s PRN cievnej etiológie.

Pozitívna dynamika je v tomto prípade vysvetlená „stimuláciou“ ešte nezomretých gangliových buniek. Nikdy viac.

Neštandardná metóda obnovenia zrakovej ostrosti

Tento článok sa bude zaoberať jednou z fyzioterapeutických metód na obnovenie zraku - elektrickou stimuláciou očí. Prístup používaný pri tejto terapii je založený na elektrickej stimulácii svalového a nervového tkaniva. Myostimulátor prenáša prúd do potrebných častí ľudského tela pomocou pripojených elektród. Ak hovoríme o videní, potom je účinok zameraný na orgány zraku, najmä na svalovú a nervovú sústavu očných aparátov..

Účelom tohto postupu je zlepšiť interakciu nervov a svalov oka. Elektrostimulácia očí pomáha normalizovať svalový tonus, synchronizuje pohyb dvoch očí (s diagnostikou strabizmu), zvyšuje viečka (s diagnostikou ptózy), atď. Takáto liečba zvyšuje objem funkčných spojení s mozgom a tiež poskytuje lepší prenos informácií o činnostiach uskutočňovaných v centrálnom nervovom systéme. Stimulácia zároveň pomáha znižovať počet neurónov, ktoré sú spiace v oblasti zodpovednej za analýzu vizuálnych informácií. Tým dochádza k aktivácii nervových buniek..

indikácia

Elektrická stimulácia vizuálneho systému je odôvodnená prítomnosťou:

  • krátkozrakosť (krátkozrakosť);
  • hyperopia (ďalekozrakosť);
  • škúlenie;
  • degeneratívne procesy sietnice a zrakového nervu;
  • amblyopia;
  • astenopia;
  • ochrnutie a paréza očných svalov.

Základné princípy

Použitá metóda je založená na prirodzených schopnostiach zrakových orgánov. Všetky informácie vnímané očami majú formu svetla. Potom sa takto získané údaje zašifrujú a prenesú do mozgu. Prenosovým kanálom všetkých informácií je optický nerv. V centrálnom nervovom systéme sa už kódované informácie stanú plnohodnotnými údajmi o okolitom svete. Ak sa zrak z nejakého dôvodu zníži, potom celý systém začne fungovať tak, ako by mal. Osoba môže začať trpieť krátkozrakosťou, hyperopiou, kŕčmi v ubytovaní. Je tiež možné, že k prepätiu dochádza pri veľkých a dlhodobých záťažiach. Alebo v dôsledku choroby alebo zranenia sa môže poškodiť sietnica a zrakový nerv.

Pri ktorejkoľvek z patológií dochádza k skresleniu prenosu vizuálnych informácií. Je to kvôli nesprávnemu vnímaniu a následnému prenosu takýchto „fuzzy“ informácií do mozgu. Tento predĺžený stav orgánov vedie k ešte väčšej poruche celého systému. Účelom elektrickej stimulácie je náprava takýchto porušení.

Mechanizmus akcie

Základným základom postupu je stanovenie priechodu informácií cez nervy a stimulácia svalových kontrakcií. Podrobnejšie sa vďaka špeciálnemu elektrickému stimulátoru vytvárajú impulzy, ktoré prenášajú informácie cez vizuálny orgán. Zariadenie má množstvo parametrov, ktoré merajú funkčnosť celého systému videnia. Pomocou elektrickej stimulácie sa dosiahne obnova nefunkčných spojení, ktoré skutočne trénujú oči a mozog, aby správne vnímali všetko v zornom poli..

Čo sa dá dosiahnuť

Po elektrostimulácii je možné dosiahnuť nasledujúce výsledky:

  • normalizovať zrakovú ostrosť;
  • normalizovať periférne videnie;
  • normalizovať vnútroočný tlak;
  • tón očných svalov;
  • zvýšiť rezervu ubytovania.

kontraindikácie

Elektrická stimulácia oka je kontraindikovaná v prítomnosti:

  • epileptické ochorenie;
  • infekčné poškodenie zrakových orgánov;
  • vnútroočné krvácanie alebo hemoragická mŕtvica v anamnéze ochorenia;
  • tehotenstva;
  • prítomnosť zhubných útvarov.

Pre úplnejšie zoznámenie sa s očnými chorobami a ich liečbou - použite pohodlné vyhľadávanie na webe alebo položte otázku špecialistovi.

Lieky na obnovenie videnia

Našťastie pre nás, v našej dobe, už existujú lieky, ktoré môžu zlepšiť ostrosť nášho videnia, obnoviť sietnicu oka a chrániť pacienta pred namáhaním očí. Príklad takéhoto lieku: ActiVision - inovatívny liek izraelskej farmaceutickej spoločnosti Neopharm.

Elektrická stimulácia očí - ošetrenie v Moskve, ceny a recenzie

Elektrostimulácia očí sa nazýva fyzioterapeutická metóda liečby, ktorá spočíva v vystavení zrakového orgánu impulznému elektrickému prúdu. V oftalmológii sa elektrostimulácia používa na ovplyvnenie svalov oka, sietnice, zrakového nervu.

Na čo sa elektrická stimulácia očí používa?

Vystavenie pulznému elektrickému prúdu na motorických svaloch oka a svaloch viečka vedie k postupnému zlepšeniu neuromuskulárneho prenosu. Pomáha to dosiahnuť normalizáciu svalového tonusu, zlepšuje ich fungovanie: priateľské pohyby očí (so strabizmom), zdvíhanie viečok (s ptózou) atď..

Účinok elektrickej stimulácie na senzorický aparát zrakového orgánu (sietnica, zrakový nerv) pomáha zvyšovať počet funkčných spojení s mozgom a vytvára väčšiu spätnú väzbu aferentáciu (spojenie). Zároveň sa vo všetkých fázach vizuálneho analyzátora znižuje počet neurónov v stave spánku. Fokus excitácie sa objaví v týlnom laloku mozgovej kôry, aktivujú sa nervové bunky.

Indikácie pre elektrorostimuláciu očí sú: dystrofické zmeny v sietnici a / alebo očné nervy, amblyopia, krátkozrakosť, patológia okulomotorických svalov (paréza, paralýza)..

Účinky vykonávania postupu elektrostimulácie

  • Zlepšenie ostrosti zraku vrátane periférnych zariadení.
  • Stabilizácia vnútroočného tlaku (u pacientov s kompenzovaným glaukómom).
  • Rozšírenie rezerv na rezervu.
  • Zvýšenie tónu okulomotorických svalov.

Kontraindikácie pre elektrostimuláciu

Rovnako ako pri každom lekárskom zákroku je elektrická stimulácia očí kontraindikovaná pri určitých chorobách a stavoch. Tie obsahujú:

  • epilepsie.
  • Mŕtvica a vnútroočné krvácanie (vrátane anamnézy).
  • Infekčné očné choroby,
  • tehotenstvo.
  • Zhubné nádory.

Vo zdravotnom stredisku Moscow Eye Clinic môžu byť všetci vyšetrení pomocou najmodernejších diagnostických zariadení a na základe výsledkov môžu získať radu od vysoko kvalifikovaného odborníka. Sme otvorení sedem dní v týždni a pracujeme denne od 9:00 do 21:00. Naši špecialisti pomôžu identifikovať príčinu zhoršeného videnia a poskytnú kvalifikovanú liečbu identifikovaných patológií..

S cieľom objasniť náklady na konkrétny postup a dohodnúť si schôdzku na „Moskovskej očnej klinike“ môžete zavolať na číslo 8 (800) 777-38-81 a 8 (499) 322-36-36 v Moskve (denne od 9:00 do 21: 00) alebo pomocou online registračného formulára.

Elektrická stimulácia recenzií zrakového nervu

Narazil som na internete svedectvo jedného trpiaceho, ktorý podstúpil túto terapiu. Kontaktoval som trpiaceho. Nepomohlo mu to. Kontaktoval som kliniku, na ktorej chodil. Klinika tvrdí, že už EFT liečia tinitus.

Dospela som k záveru, že zjavne nedošlo k žiadnemu výsledku, pretože klinika tento postup odmietla.

Možno by som vyskúšal EFT terapiu sám na sebe, ale v okolí nie je nič a ísť niekam za veľa peňazí - nie som si istý, či to nestratím. Nie sú pre mňa ľahké.

Lilia, Nie, EFT je tiež elektrická stimulácia, ale ako ju chápem, je zameraná viac na mozog, a teda na všetky sprievodné tkanivá vnútri lebky. urobil to 10-krát, žiaľ, žiadny výsledok. Lekári tvrdia, že je potrebné liečiť prístrojom 2-3 krát do roka, aby sa aspoň nezhoršoval. Prikladám fotografie zariadenia „Transair“ na terapiu TPP.

V televízii v časti „Je skvelé žiť“ alebo niečo podobné v „Rusku 2“ som tiež videla program týkajúci sa mikroprúdovej reflexológie. Bol tu ďalší prístroj, pretože som zistil, že so 100% presnosťou používali prístroj „AUDIOTON“ - je to iné, chcem ho nájsť v Petrohrade, - stále nemôžem..

Komplex Audioton je určený na prevenciu a liečbu zápalových ochorení stredného ucha a prístroja na vnímanie ľudského zvuku zložitou expozíciou striedavému magnetickému poľu, nízkoenergetickému žiareniu v červenom spektre vlnových dĺžok a pulznému elektrickému prúdu v bubienkovej dutine a prístrojom neuro receptorov kochley v kombinácii s liekmi..

Foto „Audiotone priložený.

Ak niekto vie, kde vyskúšať fyzioterapiu na zvukovom tóne v Petrohrade, povedzte mi to. V Moskve môžete na klinike toho istého lekára urobiť z televízneho programu tým, že sa trochu googlíte.

Ekaterina, prístroj Sympatacor pre krk, vytvára prúdové impulzy medzi elektródami, ktorých amplitúdu, frekvenciu a trvanie je možné meniť. Centrálne umiestnený
elektródy vždy fungujú ako anóda a zvyšok - katódy. Ak sú katódy zapojené do série v priestore medzi katódou a anódou, zmení sa poloha vektora prúdu a vytvorí sa elektrické pole prúdových impulzov otáčajúcich sa v smere alebo proti smeru hodinových ručičiek..

Táto metóda vám umožňuje obnoviť normálnu vaskulárnu reaktivitu a priemernú rýchlosť cerebrálneho prietoku krvi hlavnými tepnami mozgu, normalizovať srdcový rytmus, „naladiť“ činnosť vestibulárneho aparátu, výrazne znížiť hyperhidrózu a tras v rukách, zabrániť vzniku neprimeraných úzkostí a strachu a tiež zlepšiť vnímavosť pacienta na farmakoterapia.
Aplikácia techniky KASNS má významnú praktickú hodnotu v terapii:
bolesti hlavy rôznej patogenézy (migréna jednoduchá a pridružená, radikálna bolesť hlavy, napätie hlavy, chronická denná bolesť hlavy), ako aj u pacientov so známkami precitlivenosti na karotidové sínusové zóny;
vegetatívna vaskulárna dystónia;
neuropatie rôzneho pôvodu;
pretrvávajúca arteriálna hypertenzia rezistentná na konvenčnú terapiu;
chronické cievne ochorenia a poranenia mozgu, rehabilitácia po mozgovej príhode,
a môže tiež slúžiť ako účinná náhrada za invazívne blokády.

Technika KASNS sa úspešne používa na liečbu senzorineurálnej straty sluchu, hluku ucha, degeneratívnych očných chorôb, porúch vestibulárneho aparátu, injekčnej striekačky.

Významnými výhodami prístroja „Sympatocor“ sú jeho malá veľkosť a hmotnosť, ako aj autonómne napájanie, ktoré umožňuje použitie prístroja u pacientov na lôžku, v teréne, v športovej medicíne atď..

Ting to neodstránil pre mňa, ale zdvihol môj sluch na normálne, štandardne do 8000 Hz.

V ktorých krajinách a ako sa lieči atrofia zrakového nervu??

Atrofia oka môže byť vrodená a získaná. V druhom prípade sú atrofiou najčastejšie patologické procesy sietnice alebo zrakového nervu. Ochorenie sa môže vyvinúť po syfilitických léziách, meningitíde, nádoroch a roztrúsenej skleróze, mozgovom abscese, rôznych intoxikáciách alebo otrave..

Príčinou patológie môže byť aj ateroskleróza krvných ciev, hladovanie, hypertenzia, nedostatok vitamínov, silné krvácanie..

Existuje niekoľko foriem atrofie:

  • K primárnej atrofii dochádza po zhoršení nervového trofizmu, porúch mikrocirkulácie. Zahŕňa klesajúcu atrofiu optického nervu (dôsledok poškodenia vlákien optického nervu) a stúpanie (následok poškodenia buniek sietnice)..
  • Sekundárna atrofia je výsledkom poškodenia hlavy optického nervu s patológiami vyskytujúcimi sa v sietnici a v optickom nerve.
  • Nie všetky formy patológie spôsobujú poškodenie zraku. Napríklad pri atrofii periférnych vlákien bez zapojenia papilomavulárneho zväzku je videnie zachované.
  • Zvláštna forma vyniká dedičnou Leberovou atrofiou pohlavného typu. Ochorenie sa vyvíja hlavne u mužov tej istej rodiny vo veku 13 až 28 rokov. Klinický obraz je charakterizovaný prudkým poklesom videnia v oboch očiach naraz v priebehu dvoch až troch dní..
  • Glaukomatózna atrofia je výsledkom kolapsu etmoidovej doštičky v dôsledku zvýšeného vnútroočného tlaku..

Atrofia môže byť úplná alebo čiastočná. S úplnou atrofiou je funkcia optického nervu úplne stratená. Pri čiastočnej atrofii dochádza k zhoršeniu zraku.

Obrázok: fázy atrofie zrakového nervu

V procese ochorenia sa zhoršuje výživa nervových vlákien. Vízia sa postupne zhoršuje až do úplnej slepoty. Nie je možná žiadna korekcia videnia, niekedy s rýchlym vývojom procesu sa vízia nenávratne stratí do troch mesiacov.

Pri atrofii môžu mať príznaky odlišnú povahu: zúženie zorného poľa, porucha vnímania farieb alebo výskyt čiernych škvŕn vo zornom poli (najbežnejší príznak). V takom prípade musíte čo najskôr kontaktovať diagnostiku a liečbu oftalmológa..

Diagnostika v zahraničí

V zahraničí sa diagnostikuje atrofia zrakového nervu pomocou moderných techník:

  • Vyšetrenie sa začína oftalmoskopiou.
  • Sféroperimetria pomáha určiť hranice videnia.
  • Počítačová perimetria sa používa na identifikáciu atrofovaných oblastí nervu.
  • Video oftalmografia pomáha identifikovať povahu poškodenia.
  • Ďalšie vyšetrenia, ako napríklad röntgen lebky, CT, MRI, pomáhajú určiť prítomnosť alebo neprítomnosť mozgového nádoru, čo môže byť jednou z príčin patológie..
  • Ako vyšetrenie možno predpísať aj fluorescenčnú angiografiu a laserovú dopplerografiu..

Všetky procedúry v zahraničí sa spravidla vykonávajú na jednej klinike. Pacient tiež podlieha povinnému vyšetreniu na zistenie hypertenzie, aterosklerózy, cukrovky atď..

Moderné metódy liečby

Patológia sa ťažko lieči, pretože nervové vlákna sa neobnovujú. Preto by sa liečba mala začať čo najskôr, až kým nenastane úplné zničenie nervových vlákien..

Po prvé, počas liečby sa eliminuje zápalový proces, opuchy optického nervu sa odstránia, zlepšuje sa trofizmus a krvný obeh..

Oftalmológovia z mnohých krajín (Izrael, Nemecko atď.) Už vďaka úzkej spolupráci s výskumnými centrami po celom svete získali veľa praktických pozitívnych skúseností s liečením tejto choroby..

Na začiatku liečby je potrebné nervu vybaviť vitamínmi a výživou. Preto sa najmodernejšie lieky používajú v zahraničí..

V niektorých prípadoch sa môže použiť chirurgický spôsob dodávania živín. Fyzioterapia vám umožňuje dosiahnuť pozitívny účinok. Pomáha zlepšovať krvný obeh a dobre normalizovať metabolizmus, magnetostimuláciu, účinok na nerv s magnetickými striedavými poľami. Zlepšenie môže nastať po prvých 15 postupoch.

Foto: očné vyšetrenie oftalmológom

Laserová a elektrická stimulácia (pôsobiaca na nervy pomocou impulzov) sa tiež používa na liečbu atrofie. Dobrý účinok sa pozoruje po niekoľkých stretnutiach.

Jednou z najnovších metód boja proti tejto chorobe je použitie regeneračnej mikrochirurgie tkanív.

Používa sa na ošetrenie kmeňových buniek a najnovší pokrok v nanotechnológiách, vďaka ktorým sa nanočastice používajú na dodávanie živín do optického nervu.

Na liečbu sa častejšie nepoužíva jediná metóda, ale komplexná aplikácia niekoľkých metód. Vďaka tomuto prístupu dosiahla oftalmológia v zahraničí vynikajúce výsledky pri liečení očných patológií..

Kmeňová bunková terapia

Najnovšou metódou liečby v zahraničí je terapia kmeňovými bunkami. Kmeňové bunky sa dodávajú do oblasti očného nervu injekciou. Zavádzanie sa uskutočňuje každé 2 hodiny až 10-krát denne.

Bol tiež vyvinutý jednoduchší spôsob injekcie kmeňových buniek bez chirurgického zákroku..

Spôsob zavádzania kmeňových buniek spočíva v ich opätovnej výsadbe pacientovi s intervalom 3 až 6 mesiacov v prípade troch postupov. Ako nosič kmeňových buniek sa používa jednoduchá šošovka.

Pozitívny účinok majú cytokíny, interleukíny, rastové faktory obsiahnuté v kmeňových bunkách, ktoré aktivujú regeneračné procesy, ktoré podporujú životnú aktivitu buniek.

Kam ísť?

Liečba tohto ochorenia v zahraničí sa uskutočňuje na popredných klinikách v Nemecku, Izraeli, USA, Rakúsku, Fínsku, Švajčiarsku. Liečba sa zvyčajne vykonáva v priebehu 14 dní na základe diagnostiky choroby, identifikácie príčin patológie a ich eliminácie..

Nemecko

V Nemecku sa ošetrenie vykonáva:

  • Vo Fakultnej nemocnici v Kolíne nad Rýnom;
  • Na univerzitnej multidisciplinárnej klinike L. Maximiliána v Mníchove;
  • Na oftalmologickej klinike Dr. Med. G. Palmeho v Düsseldorfe;
  • Na klinike St. Martinus v Düsseldorfe;
  • V oftalmologickom lekárskom stredisku na univerzitnej klinike v Essene;
  • V univerzitnom oftalmologickom centre vo Frankfurte nad Mohanom;
  • Na klinike refrakčnej a očnej chirurgie v Duisburgu.

Liečba atrofie zrakového nervu u detí sa vykonáva na Klinike psychomotorických porúch, periokulárnej chirurgie a detskej oftalmológie v Tübingene..

Izrael

V Izraeli sa lieči patológia:

  • Yitzhak Hemo vo Fakultnej nemocnici Hadassah v Jeruzaleme;
  • Na klinike Ichilov Dr Shimon Kurtz;
  • Klinika Assuta;
  • V lekárskom centre Herzliya;
  • V lekárskom centre. Yitzhak Rabin;
  • V lekárskom centre. Sourasky;
  • V lekárskom centre Rambam.

Rakúsko

V Rakúsku sa ošetrenie vykonáva:

  • Na univerzitnej oftalmologickej klinike vo Viedni Dr. E. Ergun;
  • Na viedenskej klinike laserovej chirurgie oka Dr. Reinhard Schranz;
  • V Oftalmologickom centre Confraternitet-Privat Klinik Josefstadt, Dr. Christian Lammerhuber.

švajčiarsko

Vo Švajčiarsku je možné získať kvalifikované a účinné ošetrenie:

  • Na klinike Hirslanden Im Park v Zürichu;
  • Na klinike Cecile Hirslanden v Lausanne;
  • Na klinike Hirslanden v Zürichu;
  • Na klinike General Beaulieu v Ženeve;
  • Na klinike Leukerbad.

Čína

Liečba atrofie zrakového nervu u dospelých a detí sa v Číne úspešne vykonáva:

  • V Pekingu - Pekinskej rodinnej nemocnici a klinike;
  • v nemocnici Tongren v Pekingu;
  • v ľudovej nemocnici Daqing.
Infographic: Príčiny, príznaky a liečba atrofie

recenzia

Natalia: „U dieťaťa sa vyvinula atrofia zrakového nervu v dôsledku hydrocefalu. Syn mal 8 mesiacov, nič nevidel, len reagoval na slnečné svetlo. vykonala všeobecné ošetrenie neuropatológom. Po ukončení liečby sme šli do Ichilova v Izraeli. Výsledkom liečby bolo obnovenie 70% videnia.

Denis: „Vo veku 27 rokov podstúpil operáciu bazálnej arachnoiditídy mozgu. O rok neskôr jej bola diagnostikovaná čiastočná atrofia zrakového nervu. O rok neskôr začal strácať zo zraku a šiel so svojím bratom na pekinskú kliniku. Po liečbe sa videnie stabilizovalo a postupne sa začalo zlepšovať. ““

Maria: „Atrofia zrakového nervu od narodenia. Ako dieťa podstúpil chirurgický zákrok na korekciu strabizmu. Vo veku 18 rokov odišla na kliniku Ichilov, kde absolvovala liečebnú kúru. Oko začalo vidieť asi týždeň po začatí liečby.

Galimov: „Karate cvičím od 18 rokov, dostal som ranu do hlavy, po ktorej sa začala rozvíjať atrofia zrakového nervu. Išiel som na kliniku v Nemecku, kde sa po ošetrení môj zrak zlepšil až o 90%. ““

Účinnosť elektrostimulácie v PAD

Ahoj. Mám VASN cievneho pôvodu. Na pozadí krčnej osteochondrózy (upnutie stavcov). Aká nebezpečná je elektrická stimulácia zrakového nervu? V Moskve ju vystrašil neuroftalmológ v hlavnom neurologickom centre Ruska a povedal, že postup bol vážny a ako by sa chovalo oko, nebolo známe, je lepšie experimentovať, či je zraková ostrosť dobrá (ako je tá moja). A tunery sú rôzne (dávajú viac podnetu, ale nervu sa to nebude páčiť). Jedno dievča úplne osleplo. Povedala, že pri vaskulárnej genéze je memetická liečba účinnejšia. Mám detskú mozgovú obrnu. Už predtým neexistovala atrofia (mám ju tri roky). Mám 29 rokov. Chcem zlepšiť svoju víziu, ale obávam sa riskovať. Kto sa vo svojej praxi stretol s negatívnym dopadom elektrickej stimulácie?

Chronické choroby: č

V službe AskDoctor je k dispozícii online konzultácia s očným lekárom o akomkoľvek probléme, ktorý sa vás týka. Lekárski odborníci poskytujú konzultácie 24 hodín denne a bezplatne. Opýtajte sa na svoju otázku a okamžite dostanete odpoveď!

Bionické oko - mýty a realita

Viete si predstaviť, čo sa človek cíti a kto nevidí alebo sotva vidí svet okolo seba? Tento stav sa nazýva slepota - neschopnosť vnímať vizuálne stimuly v dôsledku patologických porúch v oku samotnom, v optických nervoch alebo v mozgu. V roku 1972 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) prijala túto definíciu: osoba sa považuje za slepú, ak centrálna ostrosť zraku v podmienkach maximálnej korekcie nepresahuje 3/60. Pri tomto videní nie je osoba s denným svetlom s maximálnou optickou korekciou schopná spočítať prsty zo vzdialenosti 3 metrov.

V takýchto prípadoch bola navrhnutá myšlienka elektrickej stimulácie sietnice alebo vizuálnej kôry, vytvorenie protézy, ktorá podľa mechanizmu pôsobenia napodobňuje skutočné procesy prenosu elektrických signálov..

Existuje niekoľko možností pre elektronické implantáty, nové myšlienky sa objavujú každý rok, ale termín a samotné Bionic Eye vyvinul Daniel Palanker, zamestnanec Stanfordskej univerzity a jeho výskumná skupina Biomedicínska fyzika a oftalmologické technológie..

Implantácia modelu bionického oka Argus II (mimochodom, jediný model so značkou EÚ, ktorý však nebol certifikovaný v Rusku), sa v Rusku uskutočnila v júli 2017 jednému pacientovi. A zo všetkých zdrojov televízneho vysielania sme počuli, že človek teraz bude môcť vidieť svet ako predtým. Stovky ľudí požiadajú o bionické oko a niektorí navyše požiadajú o „implantáciu“ čipov pre super videnie.

Čo teda máme dnes a môže sa splniť sen vidieť svet po tom, čo sme stratili zrak??

BIOLOGICKÉ ASPEKTY RETINÁLNEJ PROSTETIKY

Bionic označuje protézy a implantovateľné prvky častí ľudského tela, ktoré sa svojím vzhľadom a funkciou podobajú skutočným orgánom alebo končatinám. Dnes bionické ruky, nohy, srdce a sluchové orgány úspešne pomáhajú ľuďom v plnom živote. Účelom elektronického oka je pomôcť zrakovo postihnutým s problémami sietnice alebo zrakového nervu. Zariadenia implantované namiesto poškodenej sietnice by mali nahradiť milióny očných fotoreceptorových buniek, aj keď nie 100%..
Technológia pre oči je podobná ako technológia používaná v protézach na počúvanie nepočujúcich. Vďaka tomu je menej pravdepodobné, že pacienti stratia reziduálne videnie, a tí, ktorí stratili videnie, majú menšiu pravdepodobnosť, že uvidia svetlo a majú aspoň nejakú schopnosť samostatne sa pohybovať v priestore..

TECHNOLOGICKÉ ASPEKTY

Všeobecný princíp činnosti elektronického oka je nasledujúci: miniatúrna kamera je zabudovaná do špeciálnych okuliarov, z ktorých sa do zariadenia prenášajú informácie o obrázku, ktorý prevádza obraz na elektronický signál a posiela ho do špeciálneho vysielača, ktorý zasiela elektronický signál do implantovaného oka alebo mozgu. prijímač alebo informácie zasielané cez malé drôty na elektródy pripojené k sietnici, stimulujú zostávajúce sietnicové nervy vysielaním elektrických impulzov do mozgu cez optické nervy. Zariadenie je navrhnuté tak, aby kompenzovalo stratené vizuálne pocity úplnou alebo neúplnou stratou zraku.

Hlavné podmienky pre úspešnú prevádzku systému:

  1. Časť živých nervových buniek v pacientovom oku a mozgu.
  2. Pacientmi by mali byť ľudia, ktorí kedysi videli normálne, pretože niekto, kto je slepý od narodenia, nebude môcť takéto zariadenia používať. Blížia sa ľudia, ktorí už dlho videli a majú bohaté vizuálne skúsenosti. Výsledkom je, že vidia málo, ale majú predstavu o objektoch a hádajú, aký je to predmet. Stručne povedané, musí sa rozvinúť mozgová kôra a mať dostatok inteligencie.
  3. A samozrejme, čím viac pixelov je v čipe, tým bude výsledný obraz jasnejší..

MIKROSURGICKÉ ASPEKTY PROSTETIKY

Toto sú najrozsiahlejšie operácie. Ak napríklad popíšete implantáciu subretinálneho (umiestneného pod sietnicou) bionického oka - musíte sietnicu úplne zdvihnúť, potom si urobte rozsiahlu retinektómiu (odrezajte časť sietnice), potom si tento čip nainštalujte pod sietnicu, potom sietnicu ušite pomocou laserových koagulácií a naplňte ju silikónovým olejom.... Silikónová tamponáda je nevyhnutná, inak sa okamžite objaví PVR (proliferatívna vitreoretinopatia) a dôjde k jej oddeleniu. Áno, nemala by existovať žiadna vlastná šošovka alebo by sa mala najskôr nahradiť umelou šošovkou..

Operácia vyžaduje špeciálne nástroje s jemnými silikónovými hrotmi. Toto je úplne ťažká operácia, navyše je stále potrebný orofaciálny chirurg alebo ORL - privádzajú elektródy cez kožu. A ukázalo sa, že také zariadenie - čip vo vnútri oka a v rukách takého zariadenia veľkosť mobilného telefónu, pomocou ktorého môžete zmeniť intenzitu signálu, sa pripája k subkutánnym elektródam. Jeden oftalmológ - chirurg počas operácie nestačí - je potrebná pomoc iných odborov, operácia trvá 6 hodín.

HOSPODÁRSKE ASPEKTY PROSTETIKY

LEKÁRSKE ASPEKTY PROSTETIKY

1. Výsledky sú dosť skromné ​​- po operácii nie je možné takých ľudí nazývať zrakovo, vidia maximum na úrovni 0,05, t. vidia obrysy a určujú smer pohybu tieňa, nerozlišujú vôbec farby, objekty sa dajú rozlíšiť iba od tých, ktoré si pamätajú z predchádzajúceho „zrakového“ života, napríklad: „aha - toto je pravdepodobne banán, pretože niečo je polkruhové.“ Vidia, že sa na nich niečo deje, dokážu uhádnuť, že je to človek, ale ich tvár sa nedá rozlíšiť.

2. Na aké choroby môže byť bionické oko užitočné??
Prvými pacientmi sú pacienti s retinitídou pigmentozou, ochorením s primárnym vymiznutím fotoreceptorov a sekundárnou atrofiou zrakového nervu. V Rusku je takýchto pacientov v Nemecku 20 - 30 tisíc, iba niekoľko tisíc.

Pacienti s geografickou atrofickou makulárnou degeneráciou sú v poradí. Toto je mimoriadne bežná očná patológia súvisiaca s vekom..
Tretím budú pacienti s glaukómom. Glaukóm sa ešte nezaoberal, pretože optická atrofia je v tomto prípade primárna, takže metóda prenosu by mala byť iná - obchádzanie zrakového nervu.

Cukrovka je najťažší problém, ktorý treba vyriešiť. Jednou z metód liečby diabetických zmien v sietnici je laserová koagulácia po celom povrchu. Po takomto postupe je technicky nemožné zdvihnúť sietnicu kvôli laserovým koagulátom - jedná sa o „sito“. A ak sa to neurobí laserom - situácia nie je o nič lepšia: oko je zvyčajne také poškodené, že implantácia v tomto prípade je zbytočná.

3. Bohužiaľ, súčasný prototyp bionického oka neumožňuje ľuďom vidieť svet okolo nás tak, ako ho vidíme. Ich cieľom je pohybovať sa nezávisle bez pomoci. Táto technológia stále nie je ani zďaleka rozšírená, ale vedci dávajú nádej ľuďom, ktorí stratili zrak.

SÚČASNÉ PROJEKTY BIONICKÝCH OČÍ

V posledných niekoľkých desaťročiach vedci z rôznych krajín pracujú na nápadoch pre bionické elektronické oči. Zakaždým, keď sa tieto technológie zlepšujú, nikto zatiaľ nepredstavil svoj výrobok na trhu na hromadné použitie..

1. Protéza sietnice Argus

Retinálna protéza Argus je americký projekt, ktorý sa pomerne dobre komercializuje. Prvý model bol vyvinutý tímom výskumných pracovníkov začiatkom 90. rokov: pakistanský očný lekár Mark Hameyoun, Eugen Deian, inžinier Howard Phillips, bioinžinier Ventai Lew a Robert Greenberg. Prvý model, ktorý vyšiel koncom 90. rokov 20. storočia, mal iba 16 elektród.

„Polné pokusy“ prvej verzie bionickej sietnice vykonal Mark Hameyun u šiestich pacientov so stratou zraku v dôsledku retinitídy pigmentosa v rokoch 2002 až 2004. Retinitis pigmentosa je nevyliečiteľná choroba, pri ktorej človek stráca zrak. Pozorované približne v jednom prípade u každých troch a pol tisíc ľudí.

Pohľad na vonkajšiu jednotku Argus II

Pacienti, ktorým sa implantovalo bionické oko, preukázali schopnosť nielen rozlišovať medzi svetlom a pohybom, ale aj identifikovať predmety, ako je šálka čaju alebo dokonca nôž.
Testovacie zariadenie bolo vylepšené - namiesto šestnástich fotocitlivých elektród bolo do neho namontovaných šesťdesiat elektród a bol pomenovaný Argus II. V roku 2007 sa začala multicentrická štúdia v 10 centrách v 4 krajinách USA a Európy - celkovo 30 pacientov. V roku 2012 získal Argus II povolenie na komerčné použitie v Európe, o rok neskôr v roku 2013 - v Spojených štátoch. V Rusku nemáte povolenie.

K dnešnému dňu sú tieto štúdie dotované štátnymi fondmi, v USA sú tri - Národný očný inštitút, Ministerstvo energetiky a Národná vedecká nadácia, ako aj niekoľko výskumných laboratórií..

Vyzerá to ako čip na povrchu sietnice

2. Vizuálna protéza založená na mikrosystémoch (MIVP)

Protézu navrhla Claude Veraart z University of Louvain ako špirálová manžeta elektród okolo optického nervu v zadnej časti oka. Pripája sa k stimulátoru implantovanému do malej dutiny lebky. Stimulátor prijíma signály z externej kamery, ktoré sa prenášajú na elektrické signály, ktoré priamo stimulujú zrakový nerv.

3. Implantovateľný miniatúrny teleskop

V skutočnosti sa toto zariadenie nemôže nazývať „sietnicová protéza“, pretože tento teleskop je implantovaný do zadnej komory oka a funguje ako zväčšovacie sklo, ktoré zväčšuje obraz sietnice 2,2 alebo 2,7-krát, čím sa znižuje účinok na videnie hovädzieho dobytka (slepé miesta) v centrálnej časti zorného poľa.... Je implantovaný iba do jedného oka, pretože prítomnosť ďalekohľadu zhoršuje periférne videnie. Druhé oko pracuje na periférii. Implantované pomerne veľkým rezom rohovky.

Mimochodom, podobný princíp používa Chariott aj v doplnkových vnútroočných šošovkách. Mám najväčšie skúsenosti s implantáciou týchto šošoviek v Rusku a pacienti sú s výsledkami spokojní. V tomto prípade sa najskôr vykoná fakoemulgácia katarakty. Aj keď to určite nie je 100% bionické oko.

Viac k tomu v predchádzajúcich príspevkoch:

Teleskopický systém pre zadnú kameru oka

4. Tübingenský projekt MPDA Alpha IMS

V roku 1995 sa začal vývoj subretinálnych sietnicových protéz vo Fakultnej očné nemocnici v Tübingene. Pod sietnicu bol vložený čip s mikrofotodódami, ktorý vnímal svetlo a transformoval ho na elektrické signály, ktoré stimulujú gangliové bunky, podobné prirodzenému procesu vo fotoreceptoroch intaktnej sietnice..

Fotoreceptory sú samozrejme mnohokrát citlivejšie ako umelé fotodiódy, takže vyžadovali špeciálnu amplifikáciu..

Prvé experimenty na mikro ošípaných a králikoch sa začali v roku 2000 a len v roku 2009 sa implantáty implantovali do 11 pacientov v rámci pilotnej klinickej štúdie. Prvé výsledky boli povzbudivé - väčšina pacientov dokázala rozlíšiť deň od noci, niektorí dokonca rozpoznali predmety - šálku, lyžicu, sledovali pohyb veľkých predmetov. Mimochodom, ďalší osud týchto pacientov bol smutný - všetci účastníci experimentu, dokonca aj tí, ktorí niečo videli, podľa podpísanej dohody, boli odstránení „bionické oči“ a vrátili sa do pôvodného stavu..

Dnes Alpha IMS, vyrobený spoločnosťou Retina Implant AG Germany, má 1 500 elektród, veľkosť 3 × 3 mm, hrúbka 70 mikrónov. Po umiestnení pod sietnicu to umožňuje takmer všetkým pacientom dosiahnuť určitý stupeň zotavenia vnímania svetla..

Z technického hľadiska sa táto komplexná prevádzka v Nemecku vykonáva iba v troch centrách: v Aachene, v Tübingene a Lipsku. Výsledkom toho sú lekári tzv. Kolínskej školy, študenti profesora vitreoretinálneho chirurga Heinemanna, ktorý, nanešťastie, zomrel veľmi skoro na leukémiu, ale všetci jeho študenti sa stali vedúcimi pracovísk v Tübingene, Lipsku a Aachene..

Táto skupina vedcov si vymieňa skúsenosti, vedie spoločný vedecký vývoj, títo lekári (v Aachene - profesor Walter (toto je jeho priezvisko), v Tübingene - profesor Barz-Schmitz) majú najväčšie skúsenosti s prácou s bionickými očami, pretože v tomto prípade 7-8 -10 implantácie sa považujú za veľkú skúsenosť.

Alfa IMS na pozadí

5. Sieťová implantát Harvard / MIT

Joseph Rizzo a John Wyatt z Massachusetts začali skúmať možnosť protetickej sietnice v roku 1989 a v rokoch 1998 až 2000 uskutočňovali stimulačné testy na slepých dobrovoľníkoch. Dnes ide o minimálne invazívny bezdrôtový subretinálny neurostimulátor pozostávajúci z množstva elektród, ktorý sa umiestni pod sietnicu v subretinálnom priestore a prijíma obrazové signály z kamery namontovanej na dvojici okuliarov. Stimulátorový čip dekóduje obrazové údaje z kamery a podľa toho stimuluje gangliové bunky sietnice. Protéza druhej generácie zbiera údaje a prenáša ich na implantát pomocou vysokofrekvenčných polí z cievky vysielača namontovanej na okuliare. Sekundárna cievka prijímača je všitá okolo dúhovky.

Model implantácie sietnice MIT

6. Umelá sietnica kremíka (ASR)

5 000 mikroskopických solárnych článkov nazývaných „mikrofotodiody“, z ktorých každý má svoju vlastnú stimulačnú elektródu.

7. Fotovoltaická sietnicová protéza

Daniel Palanker a jeho tím na Stanfordskej univerzite vyvinuli fotovoltaický systém, ktorý je tiež „bionickým okom“. Systém obsahuje subretinálnu fotodiódu a systém projekcie infračerveného obrazu namontovaný na video okuliare.

Informácie z videokamery sa spracúvajú v zariadení a zobrazujú sa v pulznom infračervenom obraze (850 - 915 nm) videa. Infračervený obraz sa premieta na sietnicu prirodzenou optikou oka a aktivuje fotodiódy v subretinálnom implantáte, ktoré prevádzajú svetlo na pulzný dvojfázový elektrický prúd v každom pixeli..

Intenzita signálu sa môže ďalej zvýšiť zvýšením celkového napätia poskytovaného RF meničom implantovateľného zdroja energie.

Podobnosť medzi elektródami a nervovými bunkami potrebná na stimuláciu s vysokým rozlíšením sa dá dosiahnuť pomocou efektu migrácie sietnice.

8. Bionic Vision Australia

Austrálsky tím pod vedením profesora Anthonyho Burkitta rozvíja dve sietnicové protézy.

Zariadenie Wide-View kombinuje nové technológie s materiálmi, ktoré boli úspešne použité pre iné klinické implantáty. Tento prístup zahŕňa mikročip s 98 stimulačnými elektródami a jeho cieľom je zvýšiť mobilitu pacientov a pomôcť im bezpečne sa pohybovať v ich prostredí. Tento implantát sa umiestni do suprachoroidálneho priestoru. Prvé testy pacientov s týmto prístrojom sa začali v roku 2013.

Bionic Vision Australia je mikročipový implantát s 1024 elektródami. Tento implantát sa umiestni do suprachoroidálneho priestoru. Každý prototyp sa skladá z kamery pripojenej k dvojici okuliarov, ktorá vysiela signál do implantovaného mikročipu, kde sa prevádza na elektrické impulzy, aby stimulovala zostávajúce zdravé neuróny v sietnici. Táto informácia sa potom odovzdáva zrakovému nervu a centrám spracovania zraku mozgu..

Austrálska rada pre výskum udelila spoločnosti Bionic Vision Australia grant v decembri 2009 vo výške 42 miliónov USD a konzorcium sa oficiálne začalo v marci 2010. Bionic Vision Australia spája multidisciplinárny tím, z ktorých mnohí majú rozsiahle skúsenosti s vývojom zdravotníckych pomôcok, ako je napríklad bionické ucho.

Model Bionic Vision Australia

Vďaka vedcom z Inštitútu bioniky (Melbourne, Austrália) a spoločnosti evok3d, ktorí pracujú na „bionickom oku“, budú ľudia, ktorí trpia pigmentovou degeneráciou sietnice a molekulárnou degeneráciou spojenou s vekom, v budúcnosti schopní obnoviť videnie. Procedúry na zotavenie vyžadujú pacientove zvyšné gangliové bunky, zdravý zrakový nerv a zdravú vizuálnu kôru. V tomto prípade má osoba možnosť znovu získať dohľad..

Aby sa urobil prototyp oka, ako aj forma na jeho obsadenie, vedci z Bionického inštitútu sa obrátili na odborníkov spoločnosti evok3d, špecializujúcich sa na 3D služby, a na tlač „umelého oka“ použili 3D tlačiareň ProJet 1200..

Vytlačenie prototypu na tlačiarni ProJet 1200 trvalo len štyri hodiny, než sa 3D tlač mohla skonštruovať týždne alebo dokonca mesiace. Takto 3D tlač urýchlila výskum a vývoj a výrobu..

Bionický vizuálny systém obsahuje kameru, ktorá vysiela rádiové signály na mikročip umiestnený na zadnej strane oka. Tieto signály sa prevádzajú na elektrické impulzy, ktoré stimulujú bunky v sietnici a v zrakovom nerve. Potom sú prenesené do vizuálnych zón mozgovej kôry a prevedené na obraz, ktorý pacient vidí.

9. Dobelle Eye

Podobné vo funkcii zariadenia Harvard / MIT (6), s výnimkou stimulačného mikroobvodu, ktorý je implantovaný priamo do mozgu v primárnej vizuálnej kôre, a nie do sietnice. Prvé dojmy z implantátu boli dobré. Stále vo fáze vývoja, po Dobelovej smrti, sa rozhodlo zmeniť tento projekt z komerčného na štátne financovaný projekt..

Schéma Dobelle Eye

10. Intrakortikálna vizuálna protéza

Laboratórium neurálnej protézy Illinois Institute of Technology v Chicagu vyvíja vizuálnu protézu pomocou intrakortikálnych elektród. V princípe, podobne ako v systéme Dobel, použitie intrakortikálnych elektród môže významne zvýšiť priestorové rozlíšenie stimulačných signálov (viac elektród na jednotku plochy). Okrem toho sa vyvíja bezdrôtový telemetrický systém, ktorý eliminuje potrebu transkraniálnych (intrakraniálnych) vodičov. Elektródy potiahnuté aktivovaným filmom oxidu irídia (AIROF) sa implantujú do vizuálnej kôry nachádzajúcej sa v týlnom laloku mozgu. Vonkajšia jednotka zachytí obrázok, spracuje ho a vygeneruje pokyny, ktoré sa potom prenesú do implantovaných modulov prostredníctvom telemetrického spojenia. Okruh dekóduje inštrukcie a stimuluje elektródy, ktoré zase stimulujú vizuálnu kôru. Skupina vyvíja senzory pre externý systém snímania a spracovania snímok, ktoré sprevádzajú špecializované implantovateľné moduly zabudované do systému. V súčasnosti prebiehajú štúdie na zvieratách a psychofyzické štúdie na ľuďoch, aby sa otestovala realizovateľnosť implantácie u dobrovoľníkov..

Čip na pozadí mince

Teraz je všetko vo fáze, ak nie primárne, ale taký sekundárny vývoj, že sa nehovorí o hromadnom vykorisťovaní a riešení všetkých problémov vo všeobecnosti. Prevádzkovalo sa príliš málo ľudí a nemožno hovoriť o hromadnej výrobe. V súčasnosti je stále vo fáze vývoja..

Prvé práce sa začali pred 20 rokmi. V rokoch 2000-2001 sa na myšiach začalo niečo vyvíjať. Teraz sme dosiahli prvé výsledky u ľudí. To je rýchlosť.

Aj keď existuje niečo vážne, môže uplynúť ďalších dvadsať rokov. Nachádzame sa vo veľmi skorom štádiu, v ktorom sa objavuje prvý pozitívny účinok - rozpoznanie obrysov, svetla a nie pre všetkých - zatiaľ nemôžeme predvídať, kto to pomôže a kto nie..
Počet chirurgov zapojených do týchto experimentov.

Implantácia jednej protézy je iba na reklamné účely. Tieto práce by mali robiť ľudia, ktorí majú príležitosť robiť 100-200 operácií ročne v rámci jednej projektovej skupiny, aby sa objavilo kritické množstvo. Potom bude zrejmé, v ktorých prípadoch možno očakávať účinok. Takéto programy by mali byť dotované z rozpočtu alebo zo špecializovaných fondov..

Hoci ešte stále neexistuje dokonalý model, je potrebné vylepšiť všetky existujúce, vedci sa domnievajú, že v budúcnosti môže elektronické oko nahradiť funkciu sietnicových buniek a pomôcť ľuďom získať aj tie najmenšie schopnosti vidieť s chorobami, ako sú retinitis pigmentosa, makulárna degenerácia, senilná slepota a glaukóm..

Ak máte vlastné nápady, ako inak je možné pomocou technológie obnoviť zrak ľuďom (aj keď zložitými spôsobmi) - odporúčame vám ich prediskutovať nižšie..

A príbeh bionických kontaktných šošoviek, potenciál pre editáciu genómu, ako môžete počuť farby prostredníctvom niečoho, čo je implantované do mozgu - v nasledujúcich príspevkoch.

Prieskumu sa môžu zúčastniť iba registrovaní užívatelia. Vstúpte prosím.

Je Dôležité Vedieť O Glaukómu